2019 – Zonnepanelen

 

De uitbreiding van het aantal zonnepanelen is aanleiding om alles betreffende onze zonnepanelen eens op een rijtje te zetten. Als ik aan het (onderstaande) verhaal begin kan ik nog niet vermoeden wat me allemaal te wachten staat ......

11

1. Eerste aankoop (december 2003)

Acht zonnepanelen van 150Wp op het schuurdak. Afmetingen 80 x 160 cm, kleur blauw en samen 1200 WP. Aanvankelijk 4 op de woning (portret, boven het dakkapel) en 4 op de schuur (landscape, onder een hoek van 45 graden). Zie de foto’s hier onder. De Philips omvormers bleken brandgevaarlijk en moesten worden vervangen. Dat duurde een half jaar. Voor dat halve jaar is keurig een vergoeding van € 150 van Philips ontvangen voor gederfde inkomsten.

Totaal kosten € 6.250. Verkregen subsidie € 6.620. Dus meer gekregen dan betaald. Dat komt door een Energie Prestatie Advies. Omdat we net voor sluitingsdatum van de subsidieregeling kopen krijgen we 5% extra korting van de leverancier. Onverwacht vinden we toch nog een adviseur die een EP-advies op tijd uitbrengt waardoor we 10% extra subsidie krijgen. Bovendien is er bij de toekenning van de subsidie rekening gehouden met de montage door een installateur, maar doe ik dat zelf. Dat is de reden dat we € 370 meer subsidie kregen dan dat het heeft gekost.

2. Tweede aankoop (maart 2016)

In 2016 kocht ik bij Zonnemarkt in Almere een set van 8 zwarte zonnepanelen van 260Wp. Afmetingen 100 x 160 cm, samen 2080Wp. De 4 blauwe zonnepanelen van de woning verhuisden naar de schuur (nu 8 stuks portret, onder een hoek van 30 graden). De 8 nieuwe panelen komen nu op de woning.

De DC-connectoren op de bijbehorende Growatt-2000 omvormer hebben het na enige tijd opgegeven; de contacten waren ingebrand. Waarschijnlijk niet vast genoeg aangesloten. ?

Tegen een vergoeding van € 100 kreeg ik een nieuwe omvormer. Zonnemarkt leverde echter een nieuwe Growatt aan Joost in Alphen aan den Rijn in plaats van aan mij. Voordeel is wel dat het een Growatt-3000 is, dus met 1000 Watt overcapaciteit.

Totaal kosten € 2.466,11 incl. btw. De btw is terug te vorderen, dus totaalkosten € 2.038,11. Dit is € 0,98 per WP.

3. Derde aankoop (oktober 2019)

Op de Growatt 3000MTL-S omvormer is dus slechts 2080Wp is aangesloten. Voor de vrije string heb ik nu nog 4 panelen van 320Wp aangeschaft bij Solar Bouwmarkt in Almere. Afmetingen 100 x 160 cm, kleur zwart en samen 1280Wp. Totaal zit er nu dus 3360Wp op de Growatt-omvormer. De panelen zitten inmiddels op de aanbouw; 2 boven en 2 onder het dakraam. De gevel is zuid-west georiënteerd, dus komen de panelen in de ochtend keurig gelijktijdig in de zon, maar later in de middag niet-gelijktijdig in de schaduw. Daarom zijn ook 4 Tigo-optimizers aangeschaft.

Dinsdag 15 oktober heb ik 4 zonnepanelen en toebehoren opgehaald in Almere en donderdag geplaatst en aangesloten. Uiteraard met de bijbehorende tegenvallers.
1. De krimptang die ik heb blijkt niet geschikt voor de MP4-connectoren. Dus woensdagmiddag een nieuwe tang opgehaald in Almere.
2. Van Growatt kreeg ik vrijdagochtend een mail: PV input insulation impedance too low. Mainly the Ground line has not been connected or impendance between PV1 and PV- (PV2 and PV-) is to low. Na telefonisch contact vrijdag 10 meter aardedraad opgehaald in Almere. Na het aarden is de melding van Growatt weggebleven.

Totaal kosten € 1.032,56 incl. btw. De btw is terug te vorderen, dus totaalkosten € 853,35. Dit is € 0,67 per WP.

Helaas, vanaf 24 oktober 2019 geen data meer op de ShinePhone-app. Vanaf maandag 28 oktober valt de Growatt-omvormer in storing “error 111”. Alle kabels loshalen lost niet op. De omvormer moet op een of andere wijze worden gereset.

Solar Bouwmarkt geeft niet thuis. Zij hebben de Growatt-omvormer niet geleverd en kunnen dus niets betekenen.

Bij Zonnemarkt kom ik in eerste instantie ook niet veel verder. De medewerker van de serviceafdeling wil telefonisch niet meewerken; ik moet alles op de mail zetten met de nodige foto’s en aankoopbon. Na een aantal keren heen en weer mailen is de oplossing dat er een servicemonteur moet worden ingepland. Ik word door de afdeling planning gemaild. Woensdagmorgen bel ik zelf maar even de afdeling planning. Ik krijg Peter aan de lijn. Hij blijkt mee te willen denken. Gelukkig maar. Al pratend komen we tot de conclusie dat de 4 bijgevoegde zonnepanelen het probleem moeten zijn. Hij denkt dat de 4 Tigo-optimizers niet met een Growatt samenwerken. Maar zij hebben de 4 nieuwe zonnepanelen niet geleverd. Dus weer terug naar Solar Bouwmarkt?

Voor het resetten van de omvormer verwijst Peter van Zonnemarkt me naar Growatt in Capelle aan den IJssel. Als ik die bel, dan blijkt dat hij me op afstand zou kunnen helpen via mijn WiFi-module die aan de Growatt hangt. Hij “ziet” echter dat het wachtwoord van mijn netwerk is veranderd op 23 oktober. Volgens mij is dat echter gebeurd toen we een nieuw modem van Ziggo kregen en dat is al een paar maanden geleden. Bovendien heeft alles sinds die tijd prima gewerkt. Omdat het niet vlot en de meneer van Growatt bezoek krijgt belooft hij me later terug te bellen. Afwachten dus.

Inmiddels is het vrijdag 1 november. Vanmorgen van 10 tot half 12 een TeamViewer-sessie gehad met JohnShen van Growatt vanuit China. Alhoewel de wifi-adapter keurig in het juiste ritme knippert, lukt het ook na veel pogingen niet om via de wifi-adapter in de Growatt te komen. Het lijkt een probleem met een verkeerd MAC-adres te zijn. JohnShen voorziet me van adviezen en documentatie hoe ik het zelf met een kabel en software direct op de Growatt (dus niet via wifi) op kan lossen. Daarvoor moet ik een USB-naar-serieel-kabel gebruiken. Die heb ik gelukkig nog liggen uit de tijd dat ik met mijn leerlingen op school microcontrollers van Atmel programmeerde. Maar inmiddels heb ik een andere laptop, dus net als toen ben ik weer uren bezig voordat de kabel met de juiste drivers de programmeerprint van Atmel kan benaderen. Inmiddels is het donker, dus kan ik de kabel niet aansluiten op de Growatt. Dat moet wachten tot morgen.

Hyperlinks naar de diverse documenten:
Schermen WiFi- module 2
Why fault Error 111
Growatt – Troubleshooting guide.pdf
Growatt Inverter Error 111 – Cause and solution.pdf
How to fix PL2303 error code 10 – Scherm in Apparaatbeheer.pdf
How to fix PL2303 error code 10 – Video op Youtube
How to fix PL2303 error code 10 – Video opgenomen van Youtube.mp4
Weergave Teamviewersessie 1 november 2019.pdf
Mail van JohnShen growattcom.pdf
Modbus downloaden
Instructie op Youtube van Zonnemarkt over het wifi-module

Het is zaterdag 2 november. De USB-naar-serieel-kabel werkte gisterenavond prima, maar nu weer niet. Na veel prutsen geef ik het op en ga in Mijdrecht een nieuwe kabel halen. Dat werkt. In tijd van ja en nee reset ik met Modbus in de Growatt registeradres 192 naar 0. Nu nog de wifi-module aan de praat krijgen. Maar als ik alle kabels van de omvormer af wil halen ontdek ik dat de plus-connector van de kabel van de “oude” panelen op de Growatt niet meer los wil. Bij nader onderzoek is de aansluitdraad een beetje zwart geworden. Dus is er sprake van een ondeugdelijk contact. Als ik alleen de “oude” panelen op de omvormer aansluit geeft de omvormer een melding dat de impedantie te laag is. Met de nieuwe panelen alleen aangesloten gaat het goed. Dus het toeval wil blijkbaar dat een paar dagen nadat ik de nieuwe panelen aansloot, de oude panelen in storing gingen. Daardoor ben ik typisch op het verkeerde been gezet. Nu eerst maar eens kijken of ik ergens nieuwe connectoren voor de omvormer kan krijgen. Ook wil ik van de “oude” panelen de MC4-connectoren van de voedings- en tussenkabel gaan vervangen. Ik heb er geen vertrouwen meer in dat die krimpverbindingen wel goed zijn.

Op 4 november bestel ik nieuwe connectoren bij Elektrobode. Het betreft 2 connectorsets voor montage aan de Growatt en 10 sets om alle kabels en tussenkabels van nieuwe te voorzien. De factuur zie je hier. Omdat we van 5 t/m 9 november op vakantie naar Vietnam gaan krijg ik alles niet tijdig in orde, dus laat ik alle panelen voorlopig maar uitgeschakeld tot we weer terug zijn.

Het werkt weer. Maandag 2 december eerst de connectoren van de omvormer en van de kabels vervangen. Vervolgens de Wifi-module gereset en het module via de versterker op mijn netwerk aangesloten. Zo zie je maar …. alles komt uiteindelijk weer goed.

4. Nieuwe omvormer voor de schuur (9 juni 2021)

Vandaag blijkt dat een van de twee Philips-omvormers van de zonnepanelen op de schuur defect is. Deze omvormers zijn in december 2003 aangeschaft, dus dat er nu een defect is is op zich niet verwonderlijk. Al eerder vond ik dat de 8 panelen op de schuur weinig opleverde, maar dat weet ik aan enerzijds de geringere hellingshoek (30 in plaats van 45 graden) en anderzijds het feit dat de zon er vroeger af gaat. Bij nadere inspectie bleek dus vandaag dat een omvormer stuk was. Bij Solar-Bouwmarkt in Almere haal ik voor € 449,= een nieuwe op. Dit keer een GoodWe die zelfs voorzien is van een wifi-module. Ik koop er meteen een van 3900Wp maximaal, zodat ik altijd nog 8 nieuwe zonnepanelen van bijna 500Wp per stuk op het schuurdak kan leggen. Het installeren/aansluiten gaat probleemloos.

Documenten:
Natec_SEMS-Instructie-Goodwe-omvormer-instellen.pdf
Goodwe-handleiding_1.pdf
Stappenplan-Goodwe-WiFi-instellen.pdf
Factuur Goodwe-omvormer.pdf