2020 – Gitaar bouwen

Ik begin met het aanschaffen van een set van 6 snaren, 2 sets van 3 stemsleutels en een clip-on stemapparaat. Dat doe ik bij AliExpress. Dat duurt wel wat langer maar kost bijna niets (totaal € 7,22). Omdat het bouwen waarschijnlijk zo veel tijd kost zal de lange leveringstijd geen probleem zijn.

Uitgangspunt vormen de volgende tekeningen die ik op internet vind en die ik met behulp van Paint.net voorzie van een achtergrond van mm-papier. Zo kan ik de klankkast op ruitjespapier natekenen.

Voor € 5 koop ik bij Karwei een plaatje triplex van 60 x 122 cm en 4 mm dik. Daarvan ga ik de klankkast maken. Ik heb nog een stukje hardhout liggen waarvan ik de hals maak. De volgende foto’s laten de voortgang zien.

Van wat oude stukken spaanplaat maak ik een mal voor de klankkast. Uit de triplex plaat zaag ik de boven-, onder- en zijkanten van de de klankkast.

De zijkanten voorzie ik met de multitool van groeven. Daarna leg ik ze in het water waardoor ze in de juiste vorm zijn te buigen.

Ik zaag van 8 mm dik triplex enkele stroken van 18 mm breed die ik met de cirkelzaag voorzie van groeven. Ook die leg ik in het water en kan ik daarna in de gewenste vorm buigen. Deze stroken lijm ik in de hoeken, waardoor de delen voldoende lijmcontact krijgen.

Ik lijm de bovenkant vast aan de zijkanten. Ik heb nog een zwaar stuk staal liggen dat nu goed van pas komt om alles tijdens het drogen van de houtlijm onder druk te zetten.

Van hardhout maak ik de hals. In de sleuven – die ik 1 mm diep zaag – lijm ik met een lijmpistool spijkers die de frets vormen. In een iets bredere sleuf maak ik van wit kunststof de kam. De brug maak ik van eikenhout en een stukje kunststof.

De hals zet ik met inbusbouten vast aan de klankkast. Ik lijm die verbinding dus niet, omdat ik bang ben dat ik de de hals anders niet recht aan de klankkast lijm. Door hem met bouten vast te maken kan ik altijd een beetje “smokkelen”.

De brug waaraan de snaren bevestigd gaan worden maak ik van eikenhout.

De boven- en onderplaat verstevig ik met een paar latjes. Het gedeelte van de binnenkant dat door het klankgat zichtbaar blijft schilder ik donker grijs.

De snaren zijn inmiddels gearriveerd. Nu nog wachten op de stemsleutels. Er is een tweede versie gemaakt van de kam. Dit omdat nu de snaren binnen zijn blijkt dat de “kraaltjes” die aan de onderzijde van de snaren zitten kleiner zijn dan ik had verwacht. Daardoor kunnen de uiteinden van de snaren dichter bij elkaar komen. Nadat ook de achterplaat op de zijkant is gelijmd is het tijd om de klankkast af te werken en de brug te lakken. De hals wacht nog op aanpassingen die pas gemaakt kunnen worden als de stemsleutels er zijn.

De stemsleutels uit China willen maar niet komen, daarom bestel ik een andere set in Duitsland. Na een paar dagen zijn ze binnen en kan ik de gitaar afmaken. De kam maak ik voor de derde keer. Versie 2 is gebroken. Het eindresultaat mag er zijn; het geluid vind ik (met mijn geringe mate van muzikaliteit) prima. De snaren zijn echter strak en hard. Vooral in de eerste 2 frets doen ze pijn aan mij vingertoppen. Ik bestel voor € 39 bij Baks een goedkope gitaar met nylon snaren. Die blijken heel wat minder pijnlijk te zijn. En nu maar goed oefenen en kijken of ik het leuk ga vinden.

Na meer dan 2 maanden komen ook de stemsleutels uit China binnen. Omdat die nu over zijn maak ik met mijn kleinzoon Stijn ook een gitaar met 3 nylon snaren waarmee hij dan kan ervaren of het spelen van een gitaar wat voor hem is.